Akatemian historian ensimmäinen kausi Nelosessa päättyi menestyksekkäästi, kun töölöläiset onnistuivat varmistamaan säilymisen Nelosessa kauden 2019 viimeisessä ottelussa.

Töölön Taisto/Akatemia aloitti historiansa ensimmäisen kauden Nelosessa vahvasti, kun kahdesta ensimmäisestä ottelusta saaliina oli kaksi ansaittua voittoa.
Nämä voitot lopulta putoamiskamppailuun ajautuneista HJK/Laajasalosta ja FC Puimur/2 osoittautuivat kauden ratkaisuhetkillä äärimmäisen tärkeiksi.

Akatemia ajautui kahden ensimmäisen voitokkaan ottelun jälkeen kolmen ottelun tappioputkeen, jossa takkiin tuli yhteensä maalierolla 1-8.
Akatemian taktiikka ei ollut vielä hioutunut uomiinsa ja Neloseen piti vielä hieman totutella, joka näkyi selvästi kentällä tehottomuutena ja pelinrakentelun kankeutena.
Tappioputken jälkeen Akatemia onnistui nappaamaan tärkeän pisteen, kun jo viime kaudella Akatemian kanssa hurjasti noususta Neloseen kamppaillut FC POHU/Pohjolan Hurjin vieraili Bolliksella 28.5.
Ottelussa Akatemian peli soljui ajoittain todella hyvin ja pelinrakentelu sujui ajoittain todella mallikkaasti, mutta tehottomuus vaivasi edelleen ja näin ottelu päättyi lopulta tasapeliin, vaikka paikat oli parempaan.
Kotipisteen jälkeen vuorossa oli matka PK-35/2:en vieraaksi. Edustusjoukkueen pelaajilla vahvistuneet isännät olivat parempia ja näin töölöläiset palasivat takaisin tappion tielle.
Tie oli onneksi lyhyt, sillä kauden päätteeksi Vitoseen tippunut SUMU/Sob kaatui Käpylässä jo seuraavassa ottelussa. Seuraavaksi vastassa oli PPJ, joka oli myös aseeton, kun Akatemia pelasi yhden kauden tasapainoisimmista otteluistaan vieden Etu-Töölöstä kaikki kolme pistettä takaisin Taka-Töölöön.
Juhannuksen jälkeisellä viikolla Akatemia kohtasi legendaarisella Brahenkentällä SAPA:n vielä ennen kesätaukoa. Akatemian pelaajien jalat näyttivät jääneen juhannuksen lavatansseihin, jonka seurauksena SAPA voitti ansaitusti lukemin 1-0 (1-0).

Näin ansaitulle kesätauolle marssittiin lopulta kohtalaisen kevätkauden saattelamana, josta saldona oli neljä voittoa, yksi tasapeli ja viisi tappiota.
Poikkeuksellisen tiukka lohkotilanne kuitenkin tarkoitti sitä, että ennen syyskautta töölöläiset kärkkyivät vain muutaman pisteen päässä kärjestä.

– Kausi lähti hyvin käyntiin kahdella voitolla. Sitten muutama heikompi peli ja aika kapeella rosterilla jouduttiin menemään useamman pelin ajan, joka näkyi sitten pelien lopuissa. Saatiin kevätkierrokselta kuitenkin kairattua muutama tärkee päänahka, analysoi valmennusryhmään kuuluva Roope Svensk.

Akatemian kevätkauden otteluohjelma.

Syyskausi alkoi Akatemialla tuloksellisesti ankeasti, kun loistavista ensimmäisistä puoliajoista huolimatta suoritustaso laski joka ottelussa dramaattisesti toisella puoliajalla, jonka seurauksena viidestä ensimmäisestä ottelusta saldona oli vain yksi piste maalierolla 5-17.
Näistä viidestä ottelusta kolme oli tasatilanteessa vielä tauolle mentäessä ja kahdessa ottelussa töölöläiset olivat tauolle mentäessa maalin ja kahden maalin tappioasemassa. Paremmalla viimeistelyllä Akatemia olisi hyvinkin saattanut jokaisessa edellä mainitussa ottelussa marssia tauolle johdossa.
Tuloksellisesti synkästä syyskauden alusta huolimatta töölöläiset hallitsivat selvästi ensimmäisiä puoliaikoja useassa ottelussa, joten pelillisesti merkkejä paremmasta oli nähtävissä.
Punavalkoisten kurssi kääntyikin 29.8. lähes viimeisellä mahdollisella hetkellä, kun rakas vihollinen FC POHU/Pohjolan Hurjin kaatui hienon esityksen päätteeksi Talin tekonurmella lukemin 1-2 (0-1).

Tästä käynnistyi Akatemian erittäin kova syysvire, joka kantoi aina loppuun asti. Punavalkoisten peli alkoi nyt sujumaan myöskin toisella puoliajalla pienten taktisten muutosten myötä, joka näkyi tuloksissa. Akatemian saldo kauden seitsemästä viimeisestä ottelusta oli huikeat viisi voittoa ja kaksi tappiota.
Kauden yhtenä kohokohtana oli loistavan esityksen päätteeksi HJK/Laajasalosta napattu voitto todellisessa kuuden pisteen ottelussa.
Tuossa vaiheessa äärimmäisen tasaisessa lohkossa putoamista vastaan kamppaili vielä kuusi joukkuetta, mutta lähimpänä viimeisen putoajan paikkaa olivat Akatemia ja HJK.
Akatemia venyi Pallomyllyn muovinurmella yhteen kauden parhaimmista suorituksistaan, ehkä kauden tärkeimmällä hetkellä.
20. kierroksen jälkeen putoamiskamppailussa oli edelleen viisi joukkuetta, jotka olivat kaikki kuuden pisteen sisällä.

Töölöläisillä oli mahdollisuus varmistaa säilyminen Nelosessa jo seuraavalla kierroksella, kun SAPA vieraili Bolliksella.
Ottelu alkoi hyvin ja punavalkoiset avasivat peliä hyvin, mutta kahden helpohkon virheen myötä vieraat vastasivat ensimmäisen puoliajan maaleista.
Toisella puoliajalla SAPA oli selvästi vahvempi, eikä voittajasta jäänyt epäselvyyttä. Näin ratkaisu säilymisestä siirtyi viimeiselle kierrokselle.

Akatemian syyskauden otteluohjelma.

Huippujännittävällä viimeisellä kierroksella kamppailu säilymisestä oli kahden kauppaa. HJK/Laajasalo väijyi Akatemiaa kahden pisteen päässä, kun kautta 2019 oli jäljellä enää yksi kierros. Muissa lohkoissa töölöläiset olisivat tällä pistemäärällä varmistaneet säilymisen jo monta kierrosta aikaisemmin, mutta huipputasaisessa lohkossa ratkaisu venyi aina viimeiselle kierrokselle.
Mikäli siis Laajasalo voittaisi oman ottelunsa ja Akatemia häviäisi omansa tai pelaisi tasapelin, niin vaikka punavalkoiset voittivat raitapaidat kauden molemmissa kamppailuissa, huonomman maalieron myötä lopptuloksena olisi ollut Akatemian putoaminen Vitoseen. Panokset olivat siis erittäin kovat.

Akatemia ei kuitenkaan jäätynyt kauden tärkeimmässä kamppailussa, vaan hyisissä olosuhteissa käyty kamppailu päättyi Akatemian loistavaan voittoon lukemin 1-3 (1-3)!

Näin Akatemia varmisti upeasti säilymisen Nelosessa loistavan syyskauden loppupuoliskon turvin.
Tästä on hyvä jatkaa kohti Akatemian historian toista kautta Nelosessa!

– Akatemian ensimmäinen kausi Nelosessa lähti todella hyvin liikkeelle, kun heti alkajaisiksi otettiin kaksi hyvää voittoa. Näissä peleissä voiton avaimena oli kevään harjoittelu sekä täydet kokoonpanot. Molemmissa otteluissa Taisto paransi peliään loppua kohden ja ratkaisi pelin vasta toisella puoliajalla, joukkueen kapteeni Mikko Keino kommentoi kevään ensimmäisiä pelejä.

– Kahden ensimmäisen pelin jälkeen nelos- ja vitosdivarin tasoero tuli esille. Tiivis ottelutahti ja loukkaantumiset vaivasivat joukkuetta sekä juoksukunnon merkitys alkoi korostua, kun ei ollut enää täysiä kokoonpanoja jokaisessa ottelussa. 13 seuraavaan peliin tuli vain kaksi voittoa, mikä painoi Taiston pudotusviivan alapuolelle ennen viimeistä seitsemää peliä. Tällöin valmennusjohtokin heräsi ja pelitapaa hieman muutettiin, minkä seurauksena Taisto pelasi paremmin yhteen sekä tiiviimmin loppukauden. Vaikka loppukaudesta oli pelaajista pulaa, niin Taisto hoiti viisi voittoa seitsemästä pelistä ja tällä varmisti säilymisen nelosdivarissa, fiilisteli kapteeni Keino.

– Kun vertaa kevät- ja syyskautta heikkoihin keskikesän peleihin, niin otteluihin valmistautumisen merkitys korostui. Hyvä alkulämpö ja yhteinen pelikirja näkyi usein myös lopputuloksessa, päättää kapteeni Keino.

Akatemian otteluohjelma Nelosessa kaudella 2019.
Lohkon tilanne kauden päätteeksi. Akatemia nousi upealla viimeisen kierroksen voitollaan vielä ohi Gnistan/Ogelin.

Töölön Taisto/Akatemia kiittää kaikkia mukana olleita menestyksekkäästä kaudesta! 🔴⚪️